Senem Demircioğlu ve İklim Tamkan'ın "İlk Atlas" Söyleşisi Selin Keleş'in Kaleminden Posta Gazetesinde..
10.04.2017
Mezzo soprano Senem Demircioğlu ve piyano eğitmenliği yapan piyanist İklim Tamkan'ın ilk albümleri 'İlk Atlas' çıktı
 
Bu bizim 'İlk Atlas'ımız
 
Selin KELEŞ- Selin.keles@posta.com.tr
 
Mezzo soprano Senem Demircioğlu ve piyano eğitmenliği yapan piyanist İklim Tamkan Avusturya’da müzik eğitimlerini alırken, tanışmış iki dost. Onları bir araya getiren müziğe olan tutkuları, ama onlar müzik için bir arada değiller. Bu iki dost beğendikleri şiirleri şarkılaştırarak, ‘’İLK ATLAS’’ albümünü çıkartıyor. Albümün fotoğrafları Tuz Gölü'nde Mehmet Turgut tarafından çekilmiş
 
Türkiye’de mi daha çok ilgi görüyorsunuz, yurt dışında mı?
 
SENEM DEMİRCİOĞLU: Türkiye’de ve yurt dışında yaptığımız müzikler çok farklı. Yurt dışında tamamen klasik repertuvar yapıyoruz. Kişisel olarakben opera sahnelerinde oluyorum. Tabii ki o müzikle, burada İklim’le yaptığımız müzik bambaşka. O yüzden seyircinin tepkileri de farklı.
 
İKLİM TAMKAN: Türkiye’ deki sahnelerde de yurt dışındaki projeleri ya da o müzikleri yapıyor olsaydık belki kıyas yapmak doğru olabilirdi,  o zaman da muhtemelen Türkiye’ deki seyircinin ilgisinin daha az olduğunu söyleyebilirdik. 
 
Neden ‘’ILK ATLAS’’ ?
 
İKLİM: Albüm adını Metin Altıok’ un "İlk Atlas" isimli şiirinden alıyor. Dostumuz Ajlan Akyüz de bizim için bu şiiri besteledi. İlk olarak bu şiiri şarkı yaptık. Bu yüzden ilk Atlas.Bir yandan bu albüm bizim ilk atlasımız.Kendimizi aradığımız, bulduğumuz yer.
 
Albümdeki şairleri ve şiirlerini neye göre seçtiniz? 
 
SENEM: Tamamen kendi keyfimize göre seçtik. Belli bir kriterimiz yoktu. İkimizin de damak tadı bu konuda birbirine çok yakın,  o yüzden pek zorlanmadık. Kitapları okudukça karıştırdıkça bulduk seçtik.
 
İKLİM: Albümün parçalaştırılacak olan şiirlerini genelde Senem seçer, opera eğitimi sebebiyle içinde söz barındıran müziğe benden daha alışkın. Hangisinin yakışabileceğini benden önce görebiliyor. Şiiri seçiyor, "Bu nasıl?" diyor, ben de "aa çok güzel şiirmiş" diyorum, öyle başlıyoruz. 
 
Kaç şiiri şarkı yaptınız?
 
SENEM: Albümde toplam 10 şarkı var. Bunun 8 tanesi şiirden şarkı . Bir eser de  İklim'in piyano solosu. Fikret Amirovun bir bestesi,  çok güzel bir türkü. Bir de hepimizin bildiği "Yıldızların Altında"  şarkısını düzenledik. 
 
Albümünüzün Sponsoru Dore Müzik, Prodüktörü Fazıl Say. Fazıl Say ile ne zamandır tanışıyorsunuz? 
 
İKLİM: Ben Fazıl Say'la 18 yaşımdan beri tanışıyorum. Müzik eğitimim için gittiğim Viyana'da tanışmıştım.Hem yakın dostumuz, hem de ağabeyimiz diyebilirim. Albümümüzün fikir babasıdır Fazıl Say.Böyle kıymetli, büyük bir destek almak bizim için çok büyük şans.
 
SENEM: Ben de İstanbul'daki öğrencilik yıllarımda kendisiyle çalışmaya başlamıştım.
 
Gerçekten büyük şans... Peki albüm yapmaya nasıl karar verdiniz? 
 
SENEM: Biz bu projeyi  sürdürürken bir canlı yayına katılmıştık. Fazıl Say bütün gece oturup bizi izlemiş. Onun bir parçasının  (‘’Bu kekre dünyada’’) Metin Altıok sonesinin yeni halini çok beğenmiş.
Sonra "kızlar bu kaydedilmeli, Kendi parçalarınızı da katın, gelin biz bunu bir albüm yapalım" dedi. Albüm fikri böyle doğdu.
 
Albümde hangi şairlerden parçalar var? 
 
İKLİM: Çok değerli bestecilerimiz var.
 
Ajlan Akyüz;  İlk Atlas'ın yaratıcısı. Bizim için toplam 4 şarkı yaptı. Muazzam bir özveriyle uğraştı bizimle, çok emek verdi.Doğan Duru da bizim için bir beste yaptı. "Sevmiyorum Seni’’ yine bir Metin Altıok şiiri. Albümde bir de kendi bestemiz var. Bir Ahmet Erhan şiiri ‘’Artık her şey bitti’’. 
 
Peki... ne zamandır tanışıyorsunuz? Ortak proje yapma fikri nasıl ortaya çıktı? 
 
SENEM: 2012’den beri tanışıyoruz. Bunu söylediğimde İklim'e azmış gibi geliyor. Çünkü zamanı çok dolu ve birlikte yaşıyoruz.Avusturya’ da tanıştık. İklim Avusturya’da okuyordu ve oranın muhtarı gibiydi.Ben de Mimar Sinan’da operayı bitirip, yüksek lisans yapmak için gitmiştim, okulda tanıştık. Birbirimizle çok iyi vakit geçirdiğimiz için "bari birlikte bir şeyler yapalım" dedik.
 
İlk olarak ikimizin de eğitimini aldığı klasik müzikle başladık bir şeyler çalıp söylemeye ve prova yapmaya. Ondan sonra  ikimizin de ortak edebiyat zevkini keşfedince, "şiirleri neden şarkı yapmıyoruz?" dedik ve projeye başlamış olduk.
 
İKLİM: Birlikte vakit geçirmek istediğimiz için müzik yapıyoruz .Müzik yapmak için bir araya gelmedik. Biz bir arada olmak istediğimiz için bir sebep aradık ve bulduk diyebilirim. Organik işleyen bir süreç olduğundan çok uyumlu olduğumuzu düşünüyorum sahnede. Aynı anda nefes alıyoruz bence, dinleyici de bunu hissediyor.
 
Zorlandığınız noktalar yok mu?  
 
SENEM: bence en büyük zorluğu yaratım süreci. Ortak bir müzik zevki adına bir şeyler yaratmaya çalışıyoruz. 
 
İKLİM: Bana  içinde  müziği barındırmayan kısımları zor geliyor. Fotoğraf çekimleri, söyleşiler falan...
 
Para kazanıyor musunuz? 
 
İKLİM: Bu işten para kazanmak zaten çok kolay bir iş değil. Türkiye’ de özellikle hiç kolay değil. Daha çok kazanalım, daha popüler olsun diye, kendi kalite anlayışımıza göre bir törpülemeye de gitmedik. Dolayısıyla bu albümün arşivlik bir albüm olduğunu, bu müziğin meraklısının bu CD ‘yi alacağını düşünüyoruz. 
 
SENEM: Tüm bunları bilerek çıktık yola,  öyle muazzam bir kazanç beklentimiz de yok. Çok popüler bir iş değil ama herkesin dinleyebileceği şekilde olmasına de özen gösterdik. 
 
Şu ana kadar ki ilgiden memnun musunuz.. Ön  satışlarınız ve itunes indirmeleri nasıl gitti? 
 
SENEM: Ön satışlarda liste başlarındaydık. En son baktığımda itunes'da listede 5. sıradaydık.
Umarım aynı şekilde devam eder ve insanlar müziğimizi zamanla daha çok merak eder
 
Sosyal sorumluluk projelerine katılıyor musunuz?
 
İKLİM: Elbette, çok severek yapıyoruz. 
Yakın zamanda bir sosyal sorumluluk projemiz var.  27 Nisan'da Balıkesir'de Otizmli bireyleri destekleme Vakfı (Obidev) için sahnede olacağız.

Posta Gazetesi / 10 Nisan 2017

SON EKLENEN 5 HABER