BİYOGRAFİ

Vassiliki Papageorgiou & Aliki Markantonatou

Vassiliki Papageorgiou

Vassiliki Papageorgiou Atina’da doğdu; ailesi İzmir ve Midilli Adası kökenlidir. Biyoloji eğitimi aldı, ama müziğe ve şarkılara olan tutkusu baskın çıktı. Müzikal kökenlerini araştırırken çeşitli yörelerde düzenlenen panayırlarda (geleneksel müzik festivallerinde) Vangelis Soukas’ın klarinetine eşlik ederek Yunanistan’ın halk müziği okuma biçimleri üzerine çalıştı. Yunanistan genelinde çeşitli gruplarla Yunanca, İspanyolca ve İtalyanca şarkılar söylerken, nihayet, Küçük Asya, Ege ve Akdeniz menşeli çalgı ve tınılara yönelik bir duyarlılık geliştirdi. 
 
1993 yılında, beraber Rebetiko geleneğinde şarkılar yorumladığı Thesia Panagiotou ve Kostas Ferris’in Kompania Rembetiko grubuyla ilk defa İstanbul’a ayak bastı. O zamandan bu yana İstanbul’da yaşıyor. 
 
Yunan müziğine dair bilgisi ve sesindeki Ege bölgesine has vurgular, Classical (Klasik) Bosphorus orkestrası bünyesinde Türkiyeli ve Yunanlı müzisyenleri birleştirmekte katalizör işlevi gördü ve deneysel çalışmalar yapan Contemporary (Güncel) Bosphorus’un yolunu açtı. 
 
1994’ten bu yana, kayıtlarında ve konserlerinde Papageorgiou’ya insan sesine yakınlıklarıyla Türkiye müzik âleminin kalbinde yer alan ney, kemençe ve çello eşlik etti. Bu beraberlik, benzersiz doku ve armonilerle sesini zenginleştirdi.
 
Bağlama, kemençe ve ney üzerinden Türkiye’nin mistik dünyasına dair kazandığı tecrübe, salt Türkçe bilgisinin ötesinde, Türkiye’nin gerçekliğine dair kendisine bir içgörü kazandırdı.
 
Bütün bunların ardından Papageorgiou, şiirsel ifade yöntemleriyle de tanıştı. Hasan Esen’in aranjörlüğünü üstlendiği 1996 tarihli ilk solo albümü “Heybeli’den Son Vapur - Last Boat From Halki” için yazdığı şiirler bu yolda dönüm noktası oldu.
 
Türkiyeli ve Yunanistanlı bestecilerin eserlerini kendi yazdığı sözlerle seslendirmeyi “The Silk Road” (1998) ve “Beyond The Bosphorus” (2003) gibi albümlerle sürdürdü. 2004 yılında, Gündoğarken şarkılarını grupla beraber yorumladığı ve Yunanca sözlerle seslendirdiği “Evening Sky Over The City” albümü Yunanistan ve Türkiye’de (“Vassiliki Gündoğarken Söylüyor”) eşzamanlı olarak yayınlandı. 2010’da yaşadığı ve çalıştığı iki ülkenin sevilen şarkılarını “Ellinotourkika” albümünde yorumladı.
 
 Kendi yazdıkları dışında Papageorgiou, şiir tercümelerini de sürdürdü. 2008’de, Rainer Maria Rilke'nin Fransızca şiir kitabı "The Book of Poverty and Death"in (Yoksulluk ve Ölüm Üzerine) Yunanca çevirisi Indictus Yayınevi tarafından basıldı. Aynı yıl şiirlerinden bazıları Metaihmio Yaınevi tarafından hazırlanan “Constantinople, A City in Literature” adlı edebiyat antolojisinde yer aldı. Mayıs 2010’da İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti bünyesinde düzenlenen İstanbul Uluslararası Şiir Festivali’ne davet edildi.
 
Vassiliki Papageorgiou, 2014’te, İstanbul’da yıllarca yaşadığı Prenses Adaları’na atıfla Burgaz’dan Sonra Heybeli grubunu kurdu. Grup, yine bu adalarda yaşayan, İstanbul ve İzmir’in geleneksel Yunan repertuarını hevesle öğrenen yetenekli Türkiyeli müzisyenlerden oluşuyor. Burgaz’dan Sonra Heybeli, Vassiliki’ye santur, tanbur, keman, ud ve vurmalılarla eşlik ederek Türkiye’nin bu eski müzikal geleneğini canlandırmak üzere pek çok yerde sahne aldı. İstanbul’da yaşayan genç Yunan müzisyenlerle de çalışan Vassiliki, bu ekiple beraber Roza Eskanazi’nin çokkültürlü şarkılarını Yunanca, Türkçe ve Ermenice dillerinde okuyarak İstanbul doğumlu ünlü şarkıcıya saygı duruşunda bulunuyor.
Vassiliki 2014’ten bu yana Yunan antik lir bestecisi ve yorumcusu Aliki Markantonatou’yla da beraber çalışıyor; Vassiliki’nin mandolin ve lirik vokaliyle katıldığı bu projede ikili, Antikiteden Ege denizinin ve Küçük Asya kıyılarının geleneksel şarkılarına, Vassiliki’nin ve Türkiyeli şair Hasan Erkek’in şiirlerinden ürettikleri özgün kompozisyonlara uzanan bir müzikal yolculuğa çıkıyor. 
Temmuz 2016’da Vassiliki ve Aliki, Türkiye’den Ada Müzik’in prodüksiyonuyla ve Derya Türkan, Oğuz Büyükberber gibi seçkin Türkiyeli müzisyenlerle beraber bir Yunan-Türk ortak yapımı olan Helis Şarkıları albümünü kaydettiler.
Vassiliki Yunanistan, Türkiye, Hollanda, Fransa, Belçika, Almanya gibi ülkelerde sahne almıştır. Şarkı sözlerinin anlam zenginliğine ve söyleyiş inceliğine büyük önem veren Vassiliki, şarkılarını çeşitli tanınmış kültürel merkezlerde Yunanca ve Türkçe okuyarak iki kültür arasındaki kavramsal alışverişe kendi katkısını sunmuştur.
 
 
 
Aliki Markantonatou
Aliki is a Greek artist and music teacher who lives in Athens. She accomplished her musical studies on the Piano, Counterpoint and Opera at the National Music Academy.She came across the Ancient Greek Lyre at 2004, while she was exploring the string instruments. Lyre doesn’t exist anymore, and is a product that was created, after many years of research from a handful of brave luthiers. One of them is Nikolaos Bras, who created Aliki's Lyre. Aliki studied the ancient musical fragments, and she developed a personal way of playing. Techniques borrowed form the Harp, the Krar or the Kanun are woven into her style. She combines the Lyre with many different instruments such as the wooden flutes, the Sitar, the Lyre from Black Sea, Cretan Lyre, Dub Music etc. Aliki summons the lyrical Sapphic spirit with her melodies, and she also takes inspiration from the Asia Minor, Byzantine music, Indian music etc. She performed with the group Ghi & Thalassa all around Greece (2007-2012). They also recorded along with the word awarded Byzantine singer Nektaria Karantzi, a CD with Xmas carols. In 2013 she did the music for Acropolis Reconstruction documentary film and in 2014, along with Pan Kaperneka, the music for Emery Tales documentary film. In 2013 she composed and recorded the album Awakening the Muse with the Lyre 'n' Rhapsody band. In 2014 the same band recorded the album Kirke, with compositions from all members of the group. In 2015 Lyre 'n' Rhapsody recorded the album Aegean, with world awarded, ancient Chinese music, musicians, Chang Jing and Chang Di. The album is released in China and Taiwan, and at Itunes, in July 2016. In August 2016 she toured in Shanghai with the Aegean team, performing the music of their album She has also recorded a new album Chely's Songs with Vassiliki Papageorgiou, Deria Turcan-Kemence, Oguz Buyukberber- Bass Clarinet and Chrysostomos Boukalis- Double Bass, at Ada Studios in Istanbul, to be released in January 2017. Since February 2016 she started recording a solo album, based on Lyre techniques and voice. In July 2016 with Zafiro Hatzifotiou, and Chrysostomos Boukalis they presented Leda and Swan, songs for lyre, double bass and voices at Ecole Francaise d' Athenes for the 9th Moisa International Conference.
     Studies in Music
 1. Classical Harmony   Diploma/teacher Dimitris Kapsomenos (1990)
2. Piano  Diploma/teachers E. Kouvaritakis (1992), repertoire Efi Agrafioti(1994)
3. Counterpoint Diploma/teacher Haris Xanthoudakis (1992)
4. Gamelan Orchestra Scholarship from STSI University, Bali Indonesia (1997) 
5. Opera Diploma/teacher Kostas Iliopoulos (2006) 
6. Byzantine Musi  Introductory classes/teacher Nektaria Karantzi (2011), Loukia Konstandatou (2014-16)         
Seminars in Music
Electronic Music, Choir Teaching, Meditation Music, Introduction in Voicing Technique and more       
Other Studies       
University of Athens, 2 years on Pedagogies      
Seminars on Psychology with Mona Konstantinidou,  Ioanna Golfinopoulou and more
Flamenco Dance
Vassiliki Papageorgiou & Aliki Markantonatou